There were 1,835 press releases posted in the last 24 hours and 403,556 in the last 365 days.

Ett litauiskt företag GLUK media har lyckats skapa ett holografiskt återgivningsgränssnitt Holograil, som styrs i luften

holograil

holograil

holograil

holograil

Det finns även hopp om att det kan ersätta pekskärmar i framtiden.

VILNIUS, LIETUVA, January 4, 2023 /EINPresswire.com/ -- Det vi har hittills sett bara i fantasyfilmer är redan en verklighet: ett litauiskt företag GLUK media har lyckats skapa ett holografiskt återgivningsgränssnitt Holograil, som styrs i luften. Det finns även hopp om att det kan ersätta pekskärmar i framtiden. Enligt företagets chef kan ett sådant styrt hologram användas under en mängd olika förhållanden.

Varför är alla hittills-sedda hologram inte riktiga hologram?
Företagsdirektören Simas Chomentauskas säger att det som vi tidigare kallade ett hologram var inte riktigt värt sitt namn. Det är på grund av att dess bild utformades på något objekt: på någon speciell film, vattenånga eller på något platt föremål.

”De såg bra ut på ett ganska långt avstånd. Kunderna brukade komma till oss och säga att de ville få ett riktigt hologram. Vi svarade att det tyvärr inte fanns någon sådan teknik, i alla fall på ett sätt som folk föreställde sig det – det var inte möjligt att skapa en bild som bara hängde i luften...tills vi gjorde det,” säger företagschefen.

Enligt S. Chomentauskas visas det verkliga hologrammet direkt i luften och företaget GLUK Media har även lyckats förbättra denna teknik till en sådan nivå att det är möjligt att röra på hologrammet eller styra olika andra enheter genom det (t.ex. belysning, ljudsystem, tekniska system osv.).

Det är intressant att man kom på med en idé av sådan teknik i början av COVID–pandemin när företagets tekniker insåg att pekskärmar inte heller var ett alternativ i en sådan situation - folk var angelägen om att minimera mängden kontakt med ytor. Det är därför skulle en luftpekskärm vara helt säker att använda även på ställen där många måste passera och använda den. Det skulle också fungera perfekt med handskar.

Mållösa efter att ha sett det
Företaget presenterade flera air-touch-hologram vid den internationella IT-konferensen Build Stuff i höstas.

”Första gången man ser hologrammet gör det verkligen ett stort intryck. Bildupplösningen är tillräckligt bra för att se även små detaljer. Det är därför funderar jag på att använda den inom den medicinska sektorn. Hologram som visas i luften behöver inte rengöras, de skadas inte mekaniskt, de bryts inte av vandaler och fungerar under alla förhållanden. Vi kan kalla den här tekniken för en superkomplex spegel - dess delar kan hålla i årtionden och det finns inget som kan gå sönder. Särskilt eftersom all utrustning kan byggas in i en vägg eller en möbel, så den påverkas inte av yttre förhållanden”, säger mannen.

När man har fått veta hologrammets potentiella användningsområden kan man också börja utforma det innehållet som ska visas. Företaget har nu utvecklat flera hologram av vilka varje ger en inblick av olika tillämpningar av tekniken. Ett av hologrammen är ett tangentbord som bara ”hänger i luften” och som kan användas för att skriva in text och siffror med stor noggrannhet.

Den andra är kontrollpanelen som man kan använda genom ett hologram för att styra ljudanläggning och belysning.
Den tredje är ett laserskannat utställningsobjekt som visas som ett 3D-objekt i luften. Användaren kan rotera den på vilket sätt som helst, t.ex. öka eller minska den och titta på den från alla håll. Hologramsystemet ”förstår” de vanliga gester som vi använder för att styra pekskärmar, t.ex. att zooma in eller bläddra för att se nästa bild.

”Detta vore en möjlighet för museer att visa upp utställningsobjekt som förvaras i valv och inte är tillgängliga för besökare”, säger S. Chomentauskas.

Anpassningsmöjligheterna dyker bara upp
”Än sen då? När vi tekniken på plats börjar vi tänka på innehållet. Vad kan vi göra med ett sådant hologram? Var kan det användas? Vi vill gärna höra från ett brett spektrum av experter inom olika områden eftersom de nog kan se till ett användningsområde som vi inte har tänkt på. Vi samarbetar med museer, så vi skulle kunna visa liknande utbildningsinnehåll på samma sätt, genom ett hologram i luften. Men vi har också en känsla att en sådan teknik skulle vara användbar inom det medicinska området - kanske i operationssalen där allt måste vara sterilt? Vi vill att den här tekniken inte bara vore ’wow!’, utan att den faktiskt skulle användas där det är svårt och obekvämt att använda pekskärmar idag”, säger S. Chomentauskas.

Hittills har man förutspått att tekniken definitivt kommer att användas av underhållare och i reklamsektorn, men den skulle nog också användas av tillverkningsföretag som ett verktyg för att visualisera sina produktionsprocesser på ett tydligare sätt. När någon teknik har välbehärskats är det upp till utvecklarna att anstränga sig för att förstå i vilka områden den innovationen lämpar sig bäst. Enligt S. Chomentauskas skulle kunskaper av företagets specialister låta skapa demonstrationsinnehåll för ett företag i vilken sektor som helst på ungefär en månad.

”När vi började experimentera med hologram som styr i luften fanns det inget liknande på marknaden. Idag finns det ett annat företag i USA som också experimenterar med det. Vi måste konkurrera med dem genom att erbjuda ytterligare lösningar”, erkänner GLUK media chefen.

Söker nu investerare
Bolagets GLUK media chef avslöjar också att tekniken än är dyr eftersom den kräver dyra komponenter och ett komplicerat optiskt system.

”Det är som objektivet i en professionell kamera - på grund av sin precision och det som ingår i det kan det bara inte vara billigt”, säger mannen. - Och det unika innehållet som skapas från grunden gör slutprodukten ännu mer utsökt. Vi genomför dock för närvarande en slags marknadsanalys för att ta reda på hur mycket potentiella kunder skulle vara villiga att betala för det och vilken typ av produkt de skulle vilja ha för det överenskomna beloppet.

Chomentauskas rekommenderar för alla att se hologrammet i luften eftersom filmer eller bilder inte förmedlar det intrycket. Därför delar företaget nu 3D-visualiseringar för att se hur den här tekniken ser ut. Man måste dock se det med sina egna ögon för att tro det.

GLUK Media söker för närvarande investerare för ytterligare expansion. Företagets specialister har räknat att en investering på cirka 2 miljoner euro skulle behövas för att börja marknadsföra det slutliga innehållet som har skapats för sådana hologram.

Gluk Media
Gluk media
email us here
Visit us on social media:
Facebook
Twitter
LinkedIn
YouTube