There were 748 press releases posted in the last 24 hours and 392,023 in the last 365 days.

Pengerusi Avia Solutions Group Gediminas Ziemelis: 10 cabaran besar bagi kemampanan penerbangan penumpang untuk 3 tahun akan datang

DUBLIN, Ireland, May 19, 2023 (GLOBE NEWSWIRE) -- Memastikan operasi yang mampan telah menjadi pemacu utama perniagaan penerbangan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Walau bagaimanapun, industri dinamik ini menghadapi pelbagai cabaran yang boleh menghalang usaha syarikat untuk meningkatkan keuntungan. Walaupun beberapa faktor menyumbang kepada pergelutan industri penerbangan, beberapa isu utama patut diketengahkan sebagai punca utama.

Kadar faedah $ pasaran yang tinggi untuk syarikat penerbangan yang berleveraj tinggi dan berhutang akan lebih tinggi lagi

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, industri penerbangan telah mengalami penurunan yang ketara dalam permintaan untuk perjalanan udara, menyebabkan banyak syarikat penerbangan menghadapi kerugian kewangan. Untuk kekal bertahan dalam tempoh ini, syarikat penerbangan telah mengambil hutang tambahan. Walau bagaimanapun, peningkatan hutang ini telah mengakibatkan risiko yang lebih tinggi kepada pemberi pinjaman, yang membawa kepada kadar faedah pasaran yang lebih tinggi untuk syarikat penerbangan.

Sebagai tambahan kepada kesan pandemik terhadap industri, faktor lain seperti kenaikan kos bahan api dan peningkatan persaingan juga telah menyumbang kepada masalah kewangan banyak syarikat penerbangan. Faktor-faktor ini menjadikan ia semakin mencabar bagi syarikat penerbangan yang mempunyai pengaruh besar untuk menjana keuntungan dan membayar hutang mereka, yang membawa kepada kebimbangan tentang kemampanan model perniagaan mereka.

Gabungan faktor ini telah membawa kepada situasi di mana syarikat penerbangan yang banyak berhutang kini menghadapi kadar faedah pasaran yang lebih tinggi, yang boleh memburukkan lagi masalah kewangan mereka.

Kos insurans yang lebih tinggi — risiko perang yang semakin teruk boleh mendorong premium insurans lebih tinggi

Industri penerbangan sedang bergelut dengan peningkatan kos insurans disebabkan oleh risiko geopolitik yang semakin teruk. Ini sangat dipengaruhi oleh fakta, seperti yang dinyatakan oleh syarikat insurans terkemuka, bahawa kira-kira 500 pesawat yang disewakan kepada pengendali Rusia kekal terperangkap di Rusia. Penanggung insurans menghadapi isu liabiliti yang berpotensi disebabkan situasi tidak menentu yang diwujudkan oleh keengganan kerajaan Rusia untuk melepaskan pesawat itu.

Akibatnya, penanggung insurans bergelut untuk menilai tahap risiko yang terlibat, membawa kepada pelbagai potensi kerugian yang dianggarkan sehingga $30 bilion, menurut sumber industri. Ketidakpastian ini mungkin akan meningkatkan premium insurans untuk syarikat penerbangan yang memberi kesan kepada industri secara keseluruhan.

Penumpang akan mengingati pampasan untuk kelewatan penerbangan dan ia akan memberi kesan kepada kos yang tidak dirancang oleh syarikat penerbangan

Peraturan EU 261/2004 menyediakan pampasan untuk penumpang yang mengalami kelewatan, pembatalan, terlebih tempahan atau dinafikan menaiki pesawat. Bergantung pada keadaan khusus dan tertakluk kepada syarat tertentu, penumpang yang terjejas mungkin layak untuk tuntutan pampasan antara €250 hingga €600 setiap orang. Sebelum pandemik COVID-19, kadar kelewatan penerbangan di EU termasuk di bawah pampasan ialah 1.5% daripada semua penerbangan, dengan jumlah pampasan purata sebanyak €375 bagi setiap penerbangan tertunda.

Pada tahun 2019, syarikat penerbangan EU membawa sejumlah 1.12 bilion penumpang, dengan 1.7 juta penerbangan mengalami kelewatan dan menyebabkan jumlah pembayaran pampasan sebanyak €6.3 bilion. Pada masa ini, hanya 10% penumpang yang terjejas memfailkan aduan secara terus dengan syarikat penerbangan atau melalui syarikat perkhidmatan khusus seperti Skycop atau Airhelp.

Bagaimanapun, jumlah ini dijangka meningkat dengan ketara, memandangkan selepas COVID-19 industri menghadapi kekurangan kapasiti dan cabaran lain. Akibatnya, bilangan penerbangan yang boleh dituntut yang mengalami kelewatan boleh meningkat daripada 1.5% kepada 5%, yang berpotensi membawa kepada jumlah pembayaran pampasan sebanyak €20 bilion.

Cabaran enjin LEAP memberi kesan kepada lebih banyak pesawat dibumikan dan kekurangan kapasiti;

Menurut penyelidikan dalaman kami, pada masa ini, industri penerbangan mengendalikan armada 1397 pesawat A320neo dengan enjin LEAP-1A, berjumlah 3080 enjin dengan purata 2.2 enjin bagi setiap pesawat, dan 1043 pesawat Boeing 737 MAX dengan enjin LEAP-1B, berjumlah 2338 enjin dengan purata 2.2 enjin setiap pesawat. Untuk menyelenggara enjin ini, terdapat 21 lokasi di seluruh dunia untuk baik pulih dan penyelenggaraan LEAP-1A dan 22 lokasi untuk enjin LEAP-1B.

Bagaimanapun, pembumian 16,000 pesawat (bersamaan dengan 60% daripada jumlah armada) pada tahun 2020-2021 telah menyebabkan 60% penangguhan penyelenggaraan enjin LEAP. Akibatnya, kini terdapat jurang penyelenggaraan yang ketara di 43 lokasi, mengakibatkan masa menunggu selama 9-10 bulan untuk penyelenggaraan enjin, yang mungkin boleh mengganggu operasi syarikat penerbangan.

Pengeluaran dan rantaian bekalan OEM yang terganggu semasa tahun 2023-2025 akan menyebabkan kekurangan kapasiti pesawat;

Pandemik COVID-19 telah memberi impak yang mendalam terhadap industri aeroangkasa. Pengilang Peralatan Asal (OEM) seperti Boeing dan Airbus telah mengalami gangguan yang ketara dalam rantaian pengeluaran serta bekalan mereka. Sebagai tindak balas kepada kelembapan ekonomi global dan permintaan yang berkurangan untuk perjalanan udara, OEM telah mengurangkan tahap pengeluaran mereka sekitar separuh berbanding tahap sebelum COVID. Namun, ini telah menyebabkan kekurangan kapasiti pesawat yang menghalang usaha pemulihan industri.

Pemotongan pengeluaran telah menjejaskan lebih 5,000 pembekal dalam rantaian bekalan, yang kesemuanya terpaksa mengurangkan volum mereka semasa pandemik. Akibatnya, pemulihan industri aeroangkasa dijangka mengambil masa selama 2.5-4 tahun untuk kembali ke tahap pengeluaran sebelum COVID. Tempoh gangguan yang berpanjangan ini berkemungkinan membawa kesan yang besar kepada industri dan pihak berkepentingan.

Pada tahun 2020-2021, pembatalan program kadet juruterbang dan persaraan terancang menyebabkan kekurangan juruterbang pada tahun 2023-2024 dan peningkatan pesat kos untuk syarikat penerbangan;

Industri penerbangan menghadapi permintaan yang berterusan untuk juruterbang baharu kerana kira-kira 3% juruterbang bersara setiap tahun. Bagaimanapun, pandemik COVID-19 telah menyebabkan kemunduran besar dalam industri, dengan semua program kadet sama ada ditangguhkan atau dibatalkan.

Oleh itu, kini terdapat isu kekurangan juruterbang yang ketara, yang membawa kepada peningkatan kos yang pesat. Dianggarkan bahawa industri akan mengalami kekurangan 300,000 juruterbang dalam tempoh satu dekad. Kekurangan ini dijangka mewujudkan cabaran yang ketara, khususnya di India, yang dijangka mengalami kekurangan juruterbang terbesar.

Cabaran untuk menempah slot MRO selepas COVID-19 kerana aktiviti penyelenggaraan yang dijadualkan telah ditangguhkan

Satu lagi isu yang disebabkan oleh pandemik COVID-19 ialah pengumpulan perkhidmatan MRO yang ketara untuk pesawat di seluruh dunia. Hasil daripada pengurangan yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam perjalanan udara dan banyak pesawat dibumikan, penyelenggaraan berjadual telah dilewatkan atau ditangguhkan.

Namun begitu, apabila permintaan perjalanan udara mula pulih dan syarikat penerbangan kembali beroperasi sepenuhnya, cabaran untuk menempah slot MRO bagi melaksanakan penyelenggaraan yang diperlukan pada pesawat ini telah muncul. Banyak syarikat penerbangan mendapati bahawa kemudahan MRO sudah beroperasi pada kapasiti yang penuh, menyebabkan masa menunggu yang lama dan kemungkinan gangguan kepada operasi syarikat penerbangan. Pengumpulan penyelenggaraan ini dijangka akan berterusan untuk tempoh yang lama, mewujudkan halangan kepada usaha pemulihan industri penerbangan.

Cabaran untuk mencari slot penyelenggaraan enjin bagi V2500 dan enjin RR disebabkan oleh penyelenggaraan yang ditangguhkan

Syarikat penerbangan yang mengendalikan pesawat dengan enjin V2500 dan RR juga menghadapi kesukaran dalam menjadualkan penyelenggaraan untuk enjin mereka disebabkan oleh permintaan yang tinggi dan ketersediaan yang terhad. Ini telah mewujudkan situasi yang mencabar, terutamanya bagi syarikat penerbangan dengan armada pesawat yang besar.

Kekurangan slot penyelenggaraan yang tersedia telah memaksa syarikat penerbangan membumikan beberapa pesawat mereka, menyebabkan gangguan operasi dan kerugian pendapatan. Selain impak kewangan, keadaan itu juga menimbulkan kebimbangan keselamatan kerana penyelenggaraan yang tertangguh boleh menjejaskan keselamatan dan kebolehpercayaan enjin, yang berpotensi membawa kepada masalah yang lebih ketara pada masa hadapan.

Keperluan ESG untuk penerbangan lebih hijau tidak hilang dalam jangka pertengahan

Perhimpunan ke-41 Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO), yang diadakan di Montreal pada bulan Oktober 2022, menandakan satu peristiwa penting bagi komitmen industri penerbangan terhadap kemampanan. Perhimpunan itu komited kepada Matlamat Aspirasi Jangka Panjang (LTAG) untuk mencapai pelepasan sifar CO2 bersih menjelang 2050, yang telah membawa isu Alam Sekitar, Masyarakat dan Tadbir Urus (ESG) ke barisan hadapan dalam perbualan penerbangan mampan.

Sasaran yang bercita-cita tinggi LTAG adalah mencabar tetapi ia mempunyai potensi untuk menggalakkan syarikat penerbangan mempercepatkan pembangunan dan penggunaan bahan api jet yang lebih hijau serta penambahbaikan teknikal lain untuk menyahkarbon penerbangan. Ini memerlukan peralihan yang ketara dalam pola fikir seluruh industri, pelaburan dalam penyelidikan dan pembangunan serta kerjasama antara syarikat penerbangan, pengeluar dan kerajaan untuk mencapai matlamat jangka panjang.

Selepas COVID-19, hutang untuk alat ganti, perkhidmatan MRO dan penyewaan pesawat akan memberi kesan bahawa sesetengah pesawat akan dibumikan, yang akan menyebabkan permintaan kapasiti

Situasi mencabar dalam industri telah mendorong syarikat penerbangan untuk mengambil hutang tambahan bagi membiayai pelbagai aspek operasi mereka seperti alat ganti, perkhidmatan MRO dan penyewaan pesawat. Walau bagaimanapun, peningkatan hutang tertunggak untuk industri mungkin mempunyai implikasi yang ketara, dengan setengah syarikat penerbangan berpotensi bergelut untuk membayar hutang mereka, yang boleh mengakibatkan pengurangan kapasiti kerana syarikat penerbangan terpaksa membumikan sebahagian pesawat mereka atau memotong laluan bagi meminimumkan kos.

Data orang dalam menunjukkan bahawa hutang tertunggak industri telah melonjak melebihi 20% sejak tahun 2020, mencecah lebih daripada $300 bilion. Untuk mengumpul modal, syarikat penerbangan global telah menjual bon dan pinjaman sebanyak $63 bilion setakat tahun ini.  

Hubungan media:
Silvija Jakiene
Ketua Pegawai Komunikasi
Avia Solutions Group
silvija.jakiene@aviasg.com
+370 671 22697