There were 1,860 press releases posted in the last 24 hours and 399,320 in the last 365 days.

Najpopularniji ženski sportovi

fitnes oprema

Oprema za vezbanje

NOVI SAD, VOJVODINA, SERBIA, June 10, 2022 /EINPresswire.com/ -- U današnje vreme ženski sportovi postaju sve popularniji i sve je više poznatih sportistkinja koje postaju uzor mladima. Naravno, kada se pominju “ženski sportovi” misli se na timske sportove u kojima postoje i muške kategorije kao što su fudbal, košarka, tenis itd. Svakako, postoje i individualni sportovi, a koji su najpolurniji među lepšom polovinom, saznajte u daljem tekstu.

1. Borilački sportovi
Borilački sportovi su postali sve popularniji u poslednjih nekoliko godina. Treniranje nekog od borilačkih sportova jača telo, ali i mentalno zdravlje, te poboljšava koordinaciju i koncentraciju.

Borilački sportovi ženama daju i osećaj sigurnosti, pa je i to jedan od razloga zašto se neke žene odlučuju na treniranje ovih sportova. Ponekad je i prosto najbolje udarati u boksersku vreću i tako izbaciti svu negativnu energiju i frustracije i otići kući rasterećen posle treninga.

Među najpopularnijim borilačkim sportovima za žene su kikboks, krav maga, džudo i brazilski điju-đicu. Svaka od tih vještina ima svoje prednosti tako da je na vama da izaberete koja vam najbolje odgovara.

Treneri preporučuju da najpre realno sagledate svoje fizičke predispozicije (jače ruke ili noge, niži ili viši rast), i probate nekoliko veština kako bi videli u kojoj se vaše telo najbolje snalazi i odna odaberete šta je najbolje za vas.

2. Plivanje
Plivanje je jedan od četiri omiljena sporta širom sveta. Mnoge su blagodeti plivanja. Plivanje deluje na čitavo telo, jer se jačaju i oblikuju mišići čitavog tela. Pored toga, ono poboljšava rad unutrašnjih organa i kostiju, te se upravo zbog toga preporučuje ljudima koji imaju probleme sa kostima, artritisom, multiplom sklerozom ili nekim sličnim oboljenjem.

Plivanje je dobro i za mršavljenje, jer sat vremena laganog plivanja sagori oko 423 kalorije, dok sat vremena bržeg tempa sagori oko 715 kalorija. Sat vremena plivanja sagori isto kalorija koliko i sat vremena trčanja, a mnogo je manji pritisak na zglobove.

Plivanje povećava i potrebu za spavanjem. Upravo zato što se kompletno telo umori potreba za snom je jača, a san je kvalitetniji.

3. Ples
Svakako jedan od omiljenih sportova ženama je ples. Ako uzmemo u obzir da muzika oplemenjuje našu dušu, a njeni taktovi teraju telo da se samo pokreće, onda ovo uopšte ne čudi.

Ples pozitivno utiče kako na telo, tako na duh i um. Fizički se postiže bolji tonus mišića, držanje tela, ravnoteža i koordinacija pokreta, poboljšava se cirkulacija i pospešuje se rad kardiovaskularnog sistema.

Ono što je kod plesa zanimljivo je to što za većinu plesova postoje uzrasne kategorije, već se svi mogu baviti plesom bez obzira na uzrast ili fizička ograničenja.

Neki od najpolarnijih plesova su latinoamerički plesovi poput sambe, rumbe, flamenka i tanga. Tu su i klasični plesovi kao što su valcer, kvik step, slou fox, a uvek su popularni i tradicionalni igre, kao i disko dens.
U svakom slučaju, bilo koji ples da odaberete, jačaćete svoje telo, oplemeniti duh i osećati se slobodno i što je najvažnije, bićete dobro raspoloženi.

4. Trčanje
Nauka kaže da su ljudi evolucijom, genetikom i prirodom predodređeni da trče, a trčanje je danas sastavni deo svih sportskih priprema, čak i nekih plesova.

Bilo da trčite na otvorenom ili u teretani, ovaj sport dovodi telo u formu, jača mišiće celog tela i povećava kondiciju, te je veoma popularan kod žena. Ako volite da trčite na otvorenom, u parku, šumi ili stazi pored reke, ovaj sport je i besplatan, što je još jedna prednost.

Pored toga što se aktiviraju svi mišići nogu, zadnjica i bokovi, opušta se i mozak. Boravak u prirodi utiče na smanjenje nivoa stresa, a istovremeno se luči hormona sreće, te kada se tome doda i osećaj zadovoljstva zbog uspešno odrađenog treninga, eto odlične kombinacije za relaksaciju i opšteg zdravlja čitavog organizma.

5. Joga
Joga je drevna nauka zdravog življenja koja dolazi iz Indije. Reč joga znači jedinstvo i potiče od sanskritske reci yuj, što znaci ujediniti, tako da je joga zapravo način balansiranja tela, uma i emocija.

U zapadnim zemljama postala je popularna u poslednje dve decenije i uglavnom se vežba Hatha Yoga, koja predstavlja jednu od grana joge i podrazumeva fizičke vežbe disanje, meditaciju i relaksaciju.

O dobrobitima joge pokazala su bezbrojna istraživanja, te se ona često preporučuje za velik broj zdravstvenih problema kao odlično sredstvo za poboljšanje funkcija organizma i borbu protiv stresa i anksioznosti.

Što se samog vežbanja tiče, cilj joge nije samo da vam pomogne da postignete lep oblik tela i poboljšate kondiciju već i da postignete unutrašnji mir, emocionalnu i mentalnu stabilnost. Joga je najviše usmerena na vežbe za leđa i pravilnog držanja, te kako bi se vežbe pravilno izvodile, dobro je imati dobrog učitelja koji će znati šta je najbolje za vas.

Joga je blagotvorna tehnika vežbanja, te se preporučuje da se uvrstiti u svakodnevnicu, radi očuvanja i poboljšanja fizičkog i psihičkog zdravlja.

6. Kolektivni sportovi
Još od školskih dana, kolektivni sportovi se neguju na časovima fizičkog vaspitanja. Nekada u njima učestvuju i dečaci i devojčice zajedno, a nekada se igraju i zasebno.

Iako ne postoje precizni podaci o aktivnom pojavljivanju žene u sportu, neki istoričari i sportski analitičari vezuju to za kraj 19. i početak 20. veka i to na dvorovima bogataša. Prvi sportovi kojima su se žene bavile bili jahanje, dobacivanje lopte, razne vežbe oblikovanja tela i tenis.

Kolektivni ženski sport postao je popularan početkom 20. veka, kada su počela i zvanična takmičenja u ženskim sportovima. Neki od najpopularnijih kolektivnih sportova svakako su košarka, odbojka i rukomet.

Danas, ženski sport je skoro podjednako popularan kao i muški. Jedan od razloga su i dobri rezultati, pa se neretko dešava da su uzori mladima upravo uspešne sportiskinje koje se mogu naći u svakoj kategoriji.

Osim odlične kondicije i zategnutih mišiča, kolektivni sportovi su dobri za jačanje takmičarskog duha i stvaranje novih, često neraskidivih prijateljstva.

Gorilla Sport
Gorilla Sport
+381611387928 ext.
contact@gorillasports.rs
Visit us on social media:
Facebook
Other